SAMSUNG CAMERA PICTURES

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Będzie nam potrzebna forma do ciasta która ma 22 cm szerokości x 29 cm długości
Wyjdzie nam ok 23 porcji o szerokości 2,5 cm

Składniki na spód:

  • 200 g – Wiórki kokosowe
  • 200 g – Pestki słonecznika
  • 27 g – Kakao
  • 135 g – Masło orzechowe

Składniki na środek sernika:

  • 1010 g – Ser twarogowy chudy
  • 335 g – Jogurt naturalny
  • 5,5 szt – Jajko
  • 27 g – Mąka kokosowa
  • 2 łyżki – Ksylitol

Składniki na mus:

  • 270 g – Śmietanka 30%
  • 200 g – Masło orzechowe
  • 6,75 g – Żelatyna

Składniki na polewę:

  • 68 g – Czekolada gorzka (o wysokiej zawartości kakao)
  • 68 g – Mleko kokosowe

Przygotowanie:

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

SPÓD
Pestki wraz z wiórkami i kakao blendujemy do uzyskania jak najmniejszych drobinek. Dodajemy masło orzechowe i razem blendujemy tak aby składniki dobrze się wymieszały. Ja włożyłam całość do blendera na dwie tury ponieważ na raz bym nie zmieściła takiej ilości składników :-) Gotową masą wykładamy spód i boki formy.

ŚRODEK
Do miski wrzucamy ser, jogurt, jajka, mąkę i 2 łyżki ksylitolu. Rozdrabniamy składniki łyżką a następnie miksujemy przez kilka minut na dużych obrotach. Zależy nam na uzyskaniu jak najbardziej gładkiej konsystencji bez grudek sera. Jeśli nam się nie uda to też się nic nie stanie :-) Przekładamy masę do formy, wyrównujemy na gładko i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160° przez 30 minut. Ja ustawiłam na pieczenie góra dół bez termoobiegu.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy formę do ostygnięcia.

MUS
Zimną śmietankę wyjętą prosto z lodówki miksujemy na pianę, dodajemy masło orzechowe i używamy miksera ponownie.
Do niewielkiego garnuszka wsypujemy żelatynę i zalewamy ją wodą. Wystarczy tyle aby ją przykryło. Po kilkunastu sekundach włączamy kuchenkę na mały ogień i gotujemy ciągle mieszając do czasu aż żelatyna się rozpuści. Następnie odstawiamy ją do ostudzenia. Do zimnej żelatyny dodajemy dwie łyżki piany śmietanowej z masłem orzechowym i mieszamy. Dopiero wtedy dodajemy ją do pozostałej części masy. Masę nakładamy równomiernie na sernik i wstawiamy do lodówki.

POLEWA
Do miseczki / garnuszka wrzucamy kostki czekolady i zalewamy je mlekiem kokosowym. W kąpieli wodnej (*) na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę cały czas ją mieszając. Gotową polewę nakładamy równomiernie na sernik. Całość odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Gotowe!

* Kąpiel wodna – Bierzemy większy garnek i nalewamy do niego kilka cm wody którą zagotowujemy. Wkładamy do niego mniejszy garnek bądź miseczkę w której znajduje się czekolada. Pod wpływem wysokiej temperatury czekolada się rozpuści.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Produkt g Wartość kaloryczna
Wiórki kokosowe 200g 1398,6 kcal
Pestki słonecznika 200g 1140 kcal
Kakao 27g 121,5 kcal
Masło orzechowe 335g 2123,9 kcal
Twaróg chudy 1010g 875 kcal
Jogurt naturalny 335g 218 kcal
Jajka 5,5g 500 kcal
Mąka kokosowa 27g 61 kcal
Ksylitol 28g 68 kcal
Śmietanka 30% 270g 783 kcal
Żelatyna 6,75g 17 kcal
Czekolada gorzka 68g 340 kcal
Mleko kokosowe 68g 156 kcal
suma 7802 kcal / całość

1 porcja – 2,5 cm szer x 11 cm dł = 339 kcal (całość = 23 porcje)
1 porcja – 2 cm szer x 11 cm dł = 269 kcal (całość = 29 porcji)

Deser – Sernik z masłem orzechowym

Post navigation


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Przepisz kod z obrazka : *

Reload Image